Patera do ciasta – rodzaje, cechy charakterystyczne, wybór sprzętu

0
1072

Cukiernictwo to przemysł, który stale się rozwija. Wyroby wytwarzane w zaciszu własnego domu, jak i te produkowane masowo przynoszą wiele uśmiechu, szczęścia oraz odprężenia. Konsumenci mogą zatopić się w słodki świat smakołyków odczuwając wiele ciekawych doznań. Cukiernictwo to jednak nie tylko sam proces tworzenia. Dział ten charakteryzuje się także wieloma innymi elementami. Jednymi z nich są kreatywność i estetyka. Na jakie składowe więc warto zwrócić szczególną uwagę? Czym są patery? W jakim celu się je wykorzystuje?

Jak wybrać idealną paterę do ciasta?

Aby ciasto było pyszna oraz wyglądało estetycznie. musi być zrobione we właściwy sposób. Efekt końcowy zależny jest także od samego podania. Jej ostateczny wygląd uzależniony będzie od wykorzystania poszczególnych akcesoriów. W tej dziedzinie można wyróżnić wiele ciekawych elementów są nimi przede wszystkim:

– talerze,
– miseczki,
– łopatki,
patery dekoracyjne,
– sztućce do ciast i deserów,
– deski i płytki,
– tworzywa ceramiczne, podstawki i wiele innych.

To właśnie od kreatywności, pomysłowości i poczucia estetyki uzależniony będzie końcowy efekt. Wielu znawców twierdzi, że ładnie podany deser podwyższa jego walory smakowe. Tak przygotowane łakocie będą bardziej smakowały niż najlepsze ciasto podane w niechlujny sposób.

Podawania łakoci na ładnej podstawce zachęci odbiorcę do spożycia produktu, jak również z pewnością wywoła uśmiech na jego tworzy. Tak przygotowane kompozycje sprawdzają się zarówno na prywatnych przyjęciach oraz imprezach rodzinnych, podczas spotkań towarzyskich, biznesowych, wesel, komunii, chrzcin czy urodzin, jak również podczas różnego rodzaju eventów.

Czym jest i czym się charakteryzuje patera dekoracyjna?

Patera to urządzenie, dzięki któremu możliwe jest podanie ciast i wszelkiego rodzaju smakołyków do ich degustacji. Artykuły te powinny być przede wszystkim stabilne, trzymać się sztywno na stole, jak również sprawiać komfort podczas korzystania. Muszą one być wygodne w przenoszeniu, ja również ustawianiu w dogodnych ku temu miejscach. Jakie rodzaje pater można wyróżnić? Czym one się charakteryzują? Jak ich używać? Jak wybrać ten najlepszy i najbardziej przydatny sprzęt?

Akcesoria te dzielą się przede wszystkim na dwie grupy. Są to sprzęty praktyczne, jak również patery dekoracyjne. Zadaniem pierwszych jest przynoszenie, jak największej swobody wykorzystania. Druga grupa charakteryzuje się pięknym, oryginalnym oraz niecodziennym wyglądem. Są to zazwyczaj elementy zdobione, dopasowane tematyką oraz klimatem do danej okoliczności oraz podawanych potraw.

Wśród najczęściej używanych akcesoriów znajdują się:

Niewielka patera jednopoziomowa – to standardowy produkt, który jest przede wszystkim lekki, poręczny oraz posiada niewielkie rozmiary, Najczęściej wykonywany z tworzyw takich jak: plastik, szkło, porcelana lub kamień. Posiada delikatną konstrukcję i zarysy, jest również łatwa w obsłudze czy pielęgnacji. Na tego rodzaju sprzęcie można umieścić ciasto, tort lub ciastka jednego rodzaju. W wielu przypadkach urządzenia te są lekko zdobione co nadaje im jeszcze większej elegancji. Patery te posiadają nóżkę dzięki, której możliwe jest swobodne umieszczenie podstawki na stoliku czy w dłoni.

Kolejnym urządzeniem są patery obrotowe. Akcesoria te dodają jeszcze większej swobody wykorzystania. Dzięki specjalnej budowie możliwe jest obracanie całym talerzem, w taki sposób, by nie musieć unosić całego elementu. Taka konstrukcja bardzo ułatwia dzielenie słodkości pomiędzy wszystkich gości.

Idealnym rozwiązaniem na większe przyjęcia, jak również wystawę wielu rodzaju smakołyków jest wykorzystanie patery wielopoziomowej. Dzięki kilku piętrom talerzyków można umieścić parę rodzajów tortów czy różnego rodzaju deserów. Tego rodzaju sprzęt nie zajmuje wiele miejsca na stole. A co za tym idzie jest bardzo poręczny i wygodny. Dodatkową funkcją tego rodzaju elementu jest jego obrotowa postać, a każda z części można poruszać niezależnie.

Jak wybrać idealną paterę do ciasta?

Urządzenie to warto wybrać przede wszystkim do własnych potrzeb i oczekiwań. Przed zakupem należy określić cel i przeznaczenie tego rodzaju sprzętu. Warto też zwrócić uwagę na sposób przechowania oraz ilość wolnego miejsca w kuchni.

Warto także zwrócić uwagę na:

– rozmiary patery – małe duże, jedno poziomowe, wielopoziomowe,
– kształt urządzenia – okrągłe, kwadratowe, trójkątne o nieregularnych kształtach,
– materiał wykonania – tworzywem, które zapewni zarówno wygodę, jak i spełni walory estetyczne są: szkło, porcelana, plastik, aluminium, itp.
– styl patery – dzięki jego określeniu możliwy jest wybór koloru czy umieszczonych na patrze dekoracji i zdobień,
– dopasowanie do pozostałych elementów znajdujących się na stole – tego rodzaju patera nie powinna się wyróżniać swoją oryginalnością, powinna być dostosowana do talerzy i sztućców,
– dodatkowe akcesoria – wyposażenie dedykowane sprzętowi może poprawić jego przydatność, użytkowość i atrakcyjność,
– sposób mycia, czyszczenia i pielęgnacji,
– wiele innych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here