Jak rodzaj blatu sprawdzi się w każdej domowej kuchni?

0
526

Funkcjonalnie urządzona i przestronna kuchnia to marzenie każdej gospodyni, dlatego na etapie jej projektowania powinniśmy dokładnie przemyśleć rozkład oraz rodzaj wyposażenia kuchennego. Niewątpliwie bardzo ważnym elementem w każdej kuchni jest blat kuchenny. To właśnie na nim przygotowujemy posiłki dla całej rodziny, a w niektórych sytuacjach również przy nim spożywamy przyrządzone dania.

Blat kuchenny przede wszystkim musi być wytrzymały, ponieważ narażony jest na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i działanie wielu czynników np. gorący olej, nagrzane naczynia, czy też wpływ preparatów do czyszczenia. Ponadto dobry blat kuchenny powinien być łatwy do mycia, w kuchni przygotowujemy posiłki, które następnie spożywamy, dlatego blat kuchenny musi spełniać podstawowe funkcje higieniczne i antybakteryjne.

Współcześnie rynku dostępnych jest kilka rodzajów blatów kuchennych. Jednak decydując się na wybór blatu, oprócz rodzaju, musimy też wziąć pod uwagę jego grubość oraz jakość materiału z jakiego jest wyprodukowany.

O czym pamiętać wybierając blat kuchenny?

Zanim wybierzemy się na poszukiwania odpowiedniego blatu kuchennego, powinniśmy dokładnie zmierzyć naszą kuchnię i pomyśleć, jaka szerokość oraz długość blatu będzie dla nas najlepsza. Szerokość blatu musi być właściwie dopasowana do zabudowy lub podstawy stołowej, dzięki temu praca przy nim będzie przyjemna i wygodna. Producenci blatów najczęściej oferują swoje produkty o szerokości od 60 do 80 centymetrów. Im większa szerokość tym lepiej możemy rozplanować sobie pracę i wygodniej rozmieścić na powierzchni blatu pewne stałe elementy  np. przyprawy, chlebak, ekspres do kawy.

Bardzo istotną kwestią jest również grubość blatu kuchennego. Osoby poszukujące cienkich blatów powinny wybrać blaty kompozytowe (grubość od 0,6 centymetrów). Blaty kompozytowe jednak nie są zbyt wytrzymałe, dlatego też decydując się na taki rodzaj należy mieć na uwadze konieczność wymiany blatu, co kilka lat. Inną opcją są blaty kamienne, które zazwyczaj mają grubość od 2 do 3 centymetrów i odznaczają się niezawodną wytrzymałością lub blaty drewniane (grubość nawet do 4,5 centymetrów) o średniej trwałości. Obecnie dużym uznaniem cieszą się blaty tworzone z płyt laminowanych. Blat laminowany odznacza się stosunkowo wysoką wytrzymałością i pozwala zachować pożądane właściwości antybakteryjne. Grubość blatów z płyt laminowanych może wynosić od 2 do 7 centymetrów, ponadto każdy blat laminowany dostępny jest z różnym typem brzegów – proste, zaokrąglone lub oklejone aluminiową powłoką.

Kamienny blat kuchenny

Blat kamienny uznawany jest za wyjątkowo trwałe rozwiązanie, najczęściej powstaje z granitu, konglomeratu granitowego lub konglomeraty kwarcowo-akrylowego. Granitowe blaty dostępne są różnych kolorach, mają wysoką twardość i charakteryzują się zerową porowatością, dzięki czemu nie chłoną wody i innych substancji. Blaty kamienne kwarcowo-akrylowe są mniej solidne od granitowych i zaliczane są do blatów miękkich (użytkowanie pozostawia na nich liczne ślady).

Laminowany blat kuchenny

Blat laminowany powstaje z płyty wiórowej i pokrywany jest specjalnym laminatem. Ogromną zaletą tego typu blatu jest łatwa dostępność oraz możliwość szerokiego wyboru: przeróżne kolory (od jasnych po ciemne), fasony (mat, połysk, chropowaty, gładki) i wzory (jednolite, w paski, w kratę, prążkowane). Ponadto blat laminowany jest tanim rozwiązaniem, dlatego na taki rodzaj wyposażenia kuchennego może pozwolić sobie każdy. Obecnie duży wybór ciekawych blatów laminowanych oferuje sklep mebella.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here