Bezpieczeństwo żywności podczas transportu i magazynowania – o co zadbać?

0
381

Produkty żywnościowe to towary wymagające największej troski zarówno na etapie magazynowania, jak i transportu. Trzeba o nie odpowiednio zadbać, aby nie doszło do zepsucia czy też utraty najważniejszych właściwości. Jak przebiega profesjonalna organizacja bezpiecznego transportu żywności? Jakie znaczenie mają plastikowe wiadro z pokrywką  i pozostałe opakowania?

Stworzenie bezpiecznych warunków

Tak naprawdę o bezpieczeństwo pożywienia w podobny sposób należy zadbać na etapie magazynowania, jak i transportu. Podstawą są zawsze właściwe warunki otoczenia, w którym znajduje się pożywienie. Istotne są przede wszystkim dwa czynniki, a mianowicie: temperatura i wilgoć.

Optymalna temperatura jest zależna od rodzaju żywności. Jednak wysoka temperatura powietrza nie jest pożądana w żadnym wypadku. Wynika to z faktu, że w takiej temperaturze dochodzi do szybkiego rozwoju drobnoustrojów, które powodują psucie się żywności. Jeśli chodzi o wilgoć, powinna być ona utrzymywana na umiarkowanym poziomie.

Wiadro z pokrywką, czyli znaczenie opakowania

Dbanie o właściwe warunki przechowywania, czyli obniżanie temperatury w magazynie, czy też pozbywanie się wilgoci z przestrzeni, w której przechowywana jest żywność, to jeszcze nie wszystko. Aby zapewnić żywności pełne bezpieczeństwo, trzeba też zadbać o właściwe opakowanie. Obecnie najczęściej stosuje się plastikowe opakowania do żywności. Na pierwszy plan wysuwa się wiadro z pokrywką, niemniej również inne pojemniki, o różnorodnych kształtach, znajdują szerokie zastosowanie.

Dlaczego plastik to dobry wybór? Ponieważ jakościowe tworzywo sztuczne cechuje się bardzo dobrymi parametrami, sprzyjającymi dbaniu o bezpieczeństwo żywności. Po pierwsze polipropylen, z którego wykonuje się wiadra i pojemniki, chroni przed przenikaniem promieni słonecznych. Oznacza to zabezpieczenie przed działaniem wysokich temperatur. Ponadto dobre wiadro z pokrywką jest nieprzepuszczalne dla wilgoci. Co więcej, jest szczelne, zatem do wnętrza nie przedostają się bakterie czy wirusy. Nie dochodzi więc do przedwczesnego zepsucia żywności, która może być bezpiecznie magazynowana, a później trafić do odbiorcy.

Ochrona przed uszkodzeniem mechanicznym

Leżąc na magazynie, towar jest bezpieczny, o ile zadba się o właściwą temperaturę i poziom wilgoci, a także stosuje się jakościowe opakowania. Natomiast w transporcie dochodzą kolejne zagrożenia. Przede wszystkim towar trzeba ochronić przed uszkodzeniem mechanicznym, do którego może dojść choćby wskutek wstrząsów w czasie jazdy. Jak się zabezpieczyć przed tego typu kłopotami?

Przede wszystkim opakowania powinny być przynajmniej częściowo unieruchomione. Do tego potrzebny jest odpowiednio wyposażony środek transportu. Co więcej, dla ochrony przed uszkodzeniem duże znaczenie ma wspomniane wcześniej opakowanie. Wysokiej klasy wiadro z pokrywką umożliwia przechowywanie opakowań w stosach, a także wykazuje się dużą odpornością na uderzenia. Tym samym ryzyko zniszczenia żywności jest niemal zerowe.

Wiadra na żywność z podrywką znajdziesz na: https://www.plast-box.com/katalog-produktow/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here