Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy każdego dnia dużo czasu. Przygotowujemy w niej swoje dania, wiele rodzin posiada tam także stół, przy którym spożywa się posiłki. Musi więc być ona dobrze zagospodarowana i funkcjonalna. Nie może także w niej zabraknąć podstawowego wyposażenia.
Kiedy urządzamy swoją kuchnię musimy przewidzieć potencjalne problemy. Najczęściej podczas przygotowywania posiłków w pierwszej kolejności wyjmujemy produkty z lodówki, następnie myjemy je, wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika. Dlatego też bardzo ważne są odległości między lodówką, zlewozmywakiem oraz kuchenką.
Niezwykle istotne jest także wyposażenie samego pomieszczenia, ponieważ każdy z nas ma pewne przyzwyczajenia kulinarne, do których musimy dostosować naszą kuchnię. Po pierwsze są to sprzęty AGD, szafki, blaty, czy zlewozmywak. Po drugie niezbędne nam będą wszelkie akcesoria do przygotowywania jedzenia.
Deski do krojenia
Obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Na rynku mamy wiele rodzajów i rozmiarów desek. Z jakiego materiału powinny być wykonane?
- Deski drewniane – posiadają naturalne właściwości bakteriobójcze, im twardsze drewno, tym trwalsze. Mają naturalne właściwości do zasklepiania drobnych nacięć i doskonale współgrają z nożami – nie tępią ich w przeciwieństwie do desek szklanych, stalowych lub marmurowych. Musimy jednak odpowiednio o nie dbać, by jak najdłużej cieszyć się ich właściwościami: nie myjemy ich w zmywarce, po każdym użyciu od razu dokładnie je czyścimy, aby żadne resztki nie wsiąkały w drewno, a po umyciu dokładnie je osuszamy. Dobrze jest zakupić naturalnie zaimpregnowaną deskę. Drewniana deska do krojenia to koszt około 20 złotych.
- Deski bambusowe – wykonane ze specjalnie sprasowanej trawy, impregnowana olejem jest dwukrotnie twardsza od drewna oraz o wiele lżejsza. Bambus nie chłonie wody, szybciej schnie, a trawa ułożona jest w poprzecznym kierunku do krojenia, co zapobiega tworzeniu się szczelin. Nie niszczy także noży. Po każdym umyciu przetrzyjmy bambusową deskę do sucha. Średniej wielkości deska kosztuje około 25 złotych.
- Deski marmurowe, ceramiczne i szklane – są to materiały odporne na działanie bakterii, łatwe w utrzymaniu czystości, można je myć w zmywarce. Charakteryzują się dużą odpornością na nacięcia i są bardzo twarde. Deska marmurowa to dosyć spory wydatek – kosztuje około 80 złotych. Ceramiczna deska kosztować nas będzie około 20 złotych, a szklana – 15 złotych.
Noże kuchenne
Kroją, obierają, filetują, siekają. Musimy więc posiadać podstawowy zestaw kilku noży wysokiej jakości. Nie będą one tanie, ale jeśli będziemy o nie odpowiednio dbać, posłużą nam przez wiele lat.
Nasze minimum to 3 noże uniwersalne o różnej wielkości. Jeśli jednak lubimy gotować i przygotowywać posiłki musimy posiadać noże o konkretnym przeznaczeniu:
- Nóż szefa kuchni – duże, sztywne i szerokie ostrze, służy do krojenia ryb, mięsa, wędlin i warzyw na kawałki i plastry oraz do siekania.
- Nóż do chleba – długie, ząbkowane ostrze, jeśli jest dobrze naostrzony podoła nawet ciepłemu jeszcze pieczywu.
- Nóż do obierania warzyw – krótkie, szpiczasto zakończone ostrze.
- Nóż santoku – duże, szerokie i sztywne ostrze, bardziej „garbaty” niż nóż szefa kuchni, wygodnie kroi się nim oraz sieka twarde warzywa.
- Nóż do sera – posiada otwory w klindze, dzięki czemu ser się nie przylepia, ma drobno ząbkowane ostrze i podwójny czubek.
Dobrze, jeśli zakupimy zestaw noży wraz ze specjalnym blokiem, w którym możemy je bezpiecznie przechowywać. Warto, aby miały także rękojeści z powierzchnią antypoślizgową. Cena zależna jest od ilości noży oraz ich przeznaczenia. Podstawowy komplet możemy nabyć za około 200 złotych, natomiast specjalistyczne noże wraz z uniwersalnymi, w elegancko wyglądającym bloku, mogą nas kosztować nawet 800 złotych.
Łopatki i szpatułki drewniane
Podczas przyrządzania posiłków konieczne jest ich mieszanie na patelni. Najczęściej są one pokryte teflonem, który bardzo łatwo jest uszkodzić. Używając drewnianych przyrządów chronimy go i zapobiegamy zniszczeniu. Zestaw niezbędnych łopatek i szpatułek kosztuje około 30 złotych.
Garnki
Każda kuchnia powinna być wyposażona w kilka rodzajów garnków
- Garnek klasyczny – służy do gotowania i duszenia, powinien dobrze przewodzić i rozprowadzać ciepło, musi posiadać dwie rączki i pokrywkę. Powinien być wykonany z dobrej jakości materiału, najlepiej żaroodpornego i posiadać grube dno.
- Rondel – ma jedną, długą rączkę, jest mniejszy od klasycznego garnka, dobry do gotowania sosów, podgrzewania mleka, czy smażenia.
- Garnek do gotowania na parze – może posiadać wyjmowane sito, lub kilka pięter przedzielonych wkładką z dziurami, dzięki czemu możemy gotować wiele składników jednocześnie.
- Szybkowar – ma szczelną pokrywę, przez co w naczyniu powstaje nadciśnienie w wysokości 1 atmosfery, dzięki czemu gotowanie jest o wiele szybsze. Dobre do przygotowania zupy, czy duszenia mięs lub ryb.
Za komplet kilku garnków dobrej jakości zapłacimy około 500 złotych.