Szafki do przechowywania w kuchni – jakie wybrać, a z jakich zrezygnować?

0
44

Kuchnia to miejsce o szczególnych potrzebach. Nie tylko ze względu na wykonywanie w niej obowiązki, ale również z uwagi na olbrzymią ilość przechowywanych w niej sprzętów, urządzeń, akcesoriów i innych obiektów. Kuchnia, zwłaszcza jeśli pełni również funkcje jadalni, potrafi być „zawalona” mnóstwem przedmiotów, których właściwe przechowywanie pomoże nam w codziennej pracy. Dlatego przygotowując się do umeblowania kuchni, warto uwzględnić – jakich dokładnie półek, szuflad, szafek, regałów lub innych mebli będzie potrzebować. Poniżej podpowiadamy – o czym nie można zapomnieć w czasie urządzania kuchni, jeśli zależy nam na dobrej organizacji przechowywanych przedmiotów.

Porządek i organizacja przede wszystkim!

O zaletach wynikających z utrzymywania porządku w kuchni nie trzeba nikogo przekonywać. W dobrze zorganizowanej przestrzeni nie tylko szybciej i sprawniej przebiega wykonywanie codziennych obowiązków. Co równie ważne – wykonujemy je bezpieczniej, rzadziej dochodzi do wypadków i sytuacji nagłych. Ponadto, dobrze zorganizowana kuchnia to pomieszczenie, w którym praca przebiega przyjemnie i nie staje się „źródłem udręki”.

Planując rozlokowanie mebli do przechowywania, warto pamiętać o podstawowych zasadach ergonomii. Chodzi przede wszystkim o podzielenie przestrzeni kuchni na pięć osobnych bloków, podporządkowanych najważniejszych funkcjom: trzymanie zapasów, przechowywanie wyposażenia, przygotowywanie posiłków, zmywanie naczyń i gotowanie.

Meble do przechowywania do kuchni

Do wyboru mamy rozmaite szafki, półki oraz regały. Dobrze, jeśli w każdej kuchni znajdzie się przynajmniej jedna duża półka oraz jeden mebel z szufladami. Szczególnie ten ostatni jest niezastąpiony – nadaje się idealnie do przechowywania zarówno zastawy stołowej, garnków i patelni, jak również kubków, sztućców, tkanin i licznych innych. Warto zwłaszcza upewnić się, jakie zastosowano prowadnice do szuflad. Polecamy te z mechanizmem cichego wyhamowywania, które przeciwdziałają powstawaniu wstrząsów (obecne między innymi w ofercie Locker).

W wyborze konkretnych mebli należy kierować się takimi względami jak łatwość w użytkowaniu. Warto wybierać te o praktycznym i szybkim w otwieraniu froncie. Dobrze, jeśli wybrane przez nas meble są wyposażone w blat, który będziemy mogli wykorzystać w czasie gotowania.

Dodatkowe akcesoria pomocne w przechowywaniu w kuchni

W każdej kuchni roi się od narzędzi, których nie chowamy, ale trzymamy na wierzchu. Są one często używane, nawet kilka razy dziennie, dlatego nie ma potrzeby ich odkładania w zaciemnione miejsce. Mowa zwłaszcza o nożach do krojenia i metalowych przyrządach.

Z ich przechowywaniem świetnie poradzimy sobie, wybierając drewniany stojak lub listwę magnetyczną; ta ostatnia wygląda efektownie i przytrzymuje wszystkie metalowe przedmioty, które do niej przyłożymy.

Do przechowywania pokrywek i innych przedmiotów płaskich o dużej powierzchni polecamy specjalne stojaki. Są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej, co pozwala układać na niej pokrywki świeżo wymyte, bez obaw o wystąpienie korozji.

Pojemniki na przyprawy mocowane na ścianie to rozwiązanie dla kuchni niedużych rozmiarów, w których każdy centymetr wolnego blatu jest na wagę złota. Wówczas, możemy zaoszczędzić wolną przestrzeń, wybierając specjalne organizery kuchenne przeznaczone do montowania na ścianę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here