Jakie letnie ciasta przygotujesz na dobrej blaszce do pieczenia?

0
291

Wraz z nadejściem cieplejszych dni, w sklepach i na targowiskach pojawiają się sezonowe owoce. Ciasta, tarty i drożdżówki z takimi składnikami smakują wybornie, a kupując owoce w szczycie sezonu mamy gwarancję nie tylko doskonałego smaku, ale też niższej ceny. Jakie ciasta warto przygotować latem? Weź dobrą blaszkę do pieczenia i wyczaruj coś pysznego dla swoich bliskich!

Blacha ucieranego ciasta – wystarczy dla każdego!

Ucierane ciasta z dodatkiem owoców są banalnie proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet początkujący cukiernik. Potrzebne jest kilka prostych składników, dobra blacha do pieczenia i chęci – całej reszty można się nauczyć.

W przypadku ciast ucieranych mamy tylko kilka składników jak mąka, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia i owoce, oczywiście w łączone w konkretnej kolejności i proporcjach. Sporym ich plusem jest to, że nie trzeba osobno ubijać piany ani stosować zaawansowanych sprzętów kuchennych. Po przygotowaniu ciasta na górę dajemy dowolne owoce, najlepiej te jakie akurat są do kupienia w dobrej cenie: truskawki, rabarbar, porzeczki. Takie ciasto piecze się ok. 50 minut w temperaturze 170-180 stopni. Warto więc wybrać taką blaszkę, która jest odporna na wysokie temperatury i nie będzie się odkształcać pod wpływem ciepła. Jej kształt może być dowolny – letni wypiek świetnie wygląda zarówno okrągły, jak i prostokątny czy kwadratowy.

Czas na wakacyjną tartę pełną owoców!

Najczęściej korzystamy z blach kwadratowych i prostokątnych, ale za kilka złotych można kupić też proste blaszki do tarty, aluminiowe, przeznaczone do użytku jednorazowe. Jeśli planujesz częściej robić te pyszne wypieki (na słodko i na słono) postaw na coś solidniejszego, np. ze stali ocynkowanej czy ceramiki.

Przygotowana w nich tarta z masą budyniową i owocami z galaretką to idealny deser na ciepłe dni. Plusem jest też to, że mając taką blaszkę, można też przygotować wytrawne przekąski ze szpinakiem czy leśnymi grzybami. Są zatem doskonałe do użytku całorocznego.

Muffiny na wiele sposobów – przysmak na urlopie

Babeczki to świetna przekąska o każdej porze roku. Doskonałe do popołudniowej kawy, na urodziny najmłodszych, jako przekąska do pracy czy szkoły. Są proste w przygotowaniu, a ilość możliwych kombinacji ogranicza tylko Twoja fantazja i dostępność składników.

Jeśli chcesz żeby Twoje muffiny zawsze dobrze wyglądały, warto kupić do nich specjalną blaszkę – z idealnie równymi wgłębieniami Pieczenie będzie jeszcze łatwiejsze, a pięknie ozdobione babeczki z truskawkami, musem malinowym czy udekorowane porzeczką znikną w kilka chwil.

Ciasta bez pieczenia – okazja, żeby się schłodzić

Ciasta bez pieczenia

Blachy z powodzeniem nadają się też to przygotowywania ciast bez pieczenia, które na ogół muszę odczekać trochę w lodówce, aby zdążyły stężeć przed pokrojeniem. Bez względu na to, czy robisz sernik na zimno, czy pieczesz szarlotkę, warto pamiętać, że naczynia nie lubią nagłej zmiany temperatur. Ciasta wyjętego z piekarnika nie wkładaj nigdy prosto do lodówki, tak samo gorącej blaszki nie zalewaj zimną wodą.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here