Rodzaje płyt grzewczych – krótka charakterystyka

0
98

Każdy z nas prędzej czy później stanie przed wyborem rodzaju płyty do gotowania. Na rynku dostępne są płyty gazowe, indukcyjne i elektryczne. Do tego dochodzi jeszcze wiele modeli dla każdego z tych trzech rodzajów, co sprawia ze wybór może nie należeć do najłatwiejszych. Z tego względu warto nieco przybliżyć temat.

Płyta gazowa- standard w każdym domu

Przypuszczalnie zasady działania płyty gazowej nie trzeba nikomu wyjaśniać- jako że podstawą jej działania jest gaz. Dlatego powiemy sobie o zaletach i wadach tego rozwiązania. Największą zaletą jest niższy koszt zakupu i eksploatacji takiego urządzenia w porównaniu z płytami elektrycznymi choć jest mniej wydajna energetycznie i to sporo. W porównaniu do płyty indukcyjnych możemy stosować dowolne naczynia. Sporą wadą są opary gazu, które osadzają się na szafkach i ścianach w kuchni. Osobna jest kwestia bezpieczeństwa, gdyż istnieje możliwość ulatniania się gazu kiedy płomień zostanie zdmuchnięty.

Płyta ceramiczna- wyższy standard

Chociaż kosztuje więcej od gazowej, płyta ceramiczna jest znacznie tańsza w zakupie od kuchni indukcyjnej. Łatwo także utrzymać ją w czystości, nie przypala garnków i nie pozwala na osadzanie się drobin tłuszczu w kuchni. Kuchenki te jednak charakteryzują się pewnego stopnia bezwładnością ciepła, to znaczy że trzeba długo czekać aż płyta osiągnie temperaturę roboczą a stygnięcie też nie należy do najszybszych. No i najważniejsze, żeby odpowiednio dozować energię musimy mieć pewną wprawę. Płyty ceramiczne mogą być zasilane energią elektryczną lub gazem co jest autorskim rozwiązaniem firmy Solgaz.

Indukcja- wygoda i bezpieczeństwo

Zasadą działania płyt indukcyjnych jest użycie cewki elektromagnetycznej. Pod płytą znajdziemy mnóstwo przewodów, dlatego że między nią a naczyniem na niej ustawionym pojawia się pole magnetyczne dzięki któremu naczynie się nagrzewa. Największa zaleta indukcji to to, że płyta podczas gotowania pozostaje zimna a nagrzewa się samo naczynie. W tym przypadku możemy śmiało mówić o wydajności energetycznej, która tutaj jest po prostu doskonała. Nic nie ucieka „na boki” a cała energia jest przekazywana bezpośrednio do naczynia. Sporą wadą w porównaniu do płyt ceramicznych produkowanych przez firmę Solgaz jest cena.  Trzeba także pamiętać że w przypadku kuchni indukcyjnej nie użyjemy zwykłych naczyń, a tylko tych specjalnych przystosowanych do indukcji.

Podsumowanie

Nie jest tajemnicą że często o wyborze nie tylko kuchenek ale także innych sprzętów do domu decyduje nasz portfel, a nie zawsze jest to dobre podejście. Bowiem czasem lepiej zainwestować więcej jednorazowo, a później przez lata cieszyć się mniejszymi rachunkami za energię. Jednak jest to kwestia indywidualna i każdy sam decyduje jakie rozwiązanie jest dla niego lepsze.

Płyty Solgaz dostaniesz w ofercie sklepu Gaz Pod Szklem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here