Rodzaje kieliszków. Jakie szkło do jakiego alkoholu?

0
4780

Na rynku mamy szeroki wybór szkła. Nic dziwnego, że wiele osób nie posiada wiedzy co i w jakim szkle podawać. Jeśli zależy nam na zrobieniu dobrego wrażenia na gościach powinniśmy posiadać kompletny zestaw wysokiej jakości szkła.

Co i jak podawać?

Należy także wiedzieć, że serwowane szkło musi być nieskazitelnie czyste, po umyciu nie pozostawiamy kieliszków do wyschnięcia, lecz wycieramy do sucha miękką ściereczką. Najlepiej również nie dotykać szkła gołą ręką, by nie pozostawić nieestetycznych odcisków palców.

Kieliszek do wódki

Kieliszek do wódkiIstnieje kilka rodzajów kieliszków przeznaczonych na ten trunek, jedne posiadają nóżkę, inne nie i nazywane są shotami. W zależności od modelu podczas picia trzymamy za nóżkę lub za grube dno. W kieliszkach, które posiadają nóżki powinniśmy podawać wódki czyste oraz gatunkowe, natomiast w kieliszkach bez nóżek serwujemy wyłącznie czyste wódki.

Co więcej, wódkę czystą powinno podawać się zamrożoną, dodatkowo możemy również zmrozić kieliszki, natomiast wódkę gatunkową – w temperaturze pokojowej. Kieliszek powinniśmy napełnić tak, by do rąbka pozostało od 3 do 5 milimetrów. Komplet takich kieliszków (zazwyczaj 6 sztuk) kosztuje około 20 złotych.

Kieliszek do szampana


Nazywane są fletami lub kłosem, mają charakterystyczny wygląd: są smukłe i zwężają się ku górze, przez co nie wykazują się tak szybko. Kieliszek zawsze jest na nóżce, za którą trzymamy podczas picia, by nie rozgrzać szampana.

Kieliszek powinien mieć pojemność około 200 mililitrów i być napełniony trunkiem do 3/4 wysokości, a szampan musi się stale chłodzić w wiaderku z lodem. Nie możemy podawać tego alkoholu w temperaturze pokojowej. Komplet 6 kieliszków dobrej jakości kosztuje około 60 złotych.

Kieliszek do wina białego:

Kieliszek do wina białego

  • Posiada mniejszą czaszę niż kieliszek do wina czerwonego.
  • Powinien być wykonany z cienkiego szkła, mieć wysoką nóżkę i smukły kształt.
  • Czasza z reguły ma kształt tulipana i delikatnie rozchylające się krawędzie.
  • Ciężkie białe wina  pije się z kieliszka o szerokiej średnicy i szyjce, natomiast lekkie białe wina najlepiej pić z kieliszka o zwężonej średnicy i wąskiej szyjce.
  • Kieliszek trzymamy za nóżkę, powinien mieć pojemność około 300 mililitrów i być napełniony do połowy.
  • Za wysokiej jakości komplet szkła do białego wina zapłacimy około 100 złotych.

Kieliszek do czerwonego wina

Kieliszek do czerwonego winaKoniecznie musi być wykonany z cienkiego szkła i mieć dużą czaszę, która zwęża się ku górze. Kieliszki do czerwonego wina zazwyczaj mają dosyć krótką nóżkę. Chyba, że mamy do czynienia z burgundem, wtedy stosujemy kieliszek z pękatą czaszą oraz długą nóżką.

Takie szkło powinno mieć pojemność około 600 mililitrów, napełniamy go do połowy lub do 2/3 pojemności. Kieliszek trzymamy za nóżkę, bądź za kielich, możemy także w nich podawać wino białe. Komplet takich kieliszków może nas kosztować około 120 złotych.

Kieliszki do win deserowych oraz do apereitif’u

  • Wyglądem przypominają kieliszki do wina czerwonego, lecz są mniejsze.
  • Aperitif pijemy przed posiłkiem, natomiast wina deserowe, czyli wermut, porto lub sherry pijemy po posiłku.
  • Takie kieliszki trzymamy za nóżkę, podajemy je w temperaturze pokojowej, z wyjątkiem sherry, które należy wcześniej schłodzić, tak jak wino białe.
  • Kieliszki te mają pojemność około 200 mililitrów, napełniamy je maksymalnie do połowy kieliszka.
  • Cena kompletu takich kieliszków to około 70 złotych.

Kieliszki do koniaku oraz brandy

Kieliszki do koniaku oraz brandyPosiadają pękatą czaszę, przypominają wyglądem szeroki tulipan, który jest zwężony u góry. Mają zawsze krótką nóżkę. Kieliszek ten trzymamy za czaszę, przez co podgrzewa się zawarty w nim alkohol i tym samym wydobywa się jego prawdziwy aromat.

Mimo, iż kieliszek posiada pojemność około 200 mililitrów, wlewamy jedynie od 20 do 40 mililitrów trunku. 6 sztuk takich kieliszków to wydatek rzędu 60 złotych.

Szklanka do whisky

Szklanka do whiskyMusi być niska, przysadzista, posiadać kształt walca i mieć dosyć grube dno. Często szklanki te nazywane są „old fashioned”. Możemy je także stosować do drinków, czy fantazyjnych koktajli, a także innych alkoholi, do których podajemy kostki lodu.

Szklanka ta ma około 250 mililitrów pojemności, napełniamy ją średnio do 1/4 wysokości w przypadku whisky, jeśli chodzi o inne alkohole lub fantazyjne drinki napełniamy ją do 3/4 wysokości. Zestaw takich szklanek to wydatek około 50 złotych.

Kieliszki do likierów

Kieliszki do likierówSą bardzo małe, posiadają smukły kształt i nóżkę, za którą trzymamy kieliszek podczas picia. Najoryginalniejsze są finezyjne kieliszki do likierów na długich nóżkach i czasze rozchodzącej się ku górze.

Posiadają małe pojemności – około 30 mililitrów, napełniamy je do 2/3 naczynia. Za komplet oryginalnie wyglądających kieliszków zapłacimy średnio 100 złotych.

Kieliszki do short drinków

  • Tego rodzaju drinki przyrządzane są wyłącznie z alkoholi.
  • Kieliszek posiada rozszerzającą się czaszę i krótką nóżkę.
  • Należy napełnić je tak, by do krawędzi pozostało około pół centymetra.
  • Najbardziej charakterystycznym kieliszkiem do short drinków jest kieliszek do martini na cienkiej nóżce i czasze w kształcie stożka.
  • Za komplet zapłacimy około 60 złotych.
[Głosów:19    Średnia:2.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here