Ręczna czy elektryczna przecinarka do płytek? Porównujemy niezbędne narzędzie glazurnicze

0
2566

Trudno sobie wyobrazić remont kuchni czy łazienki bez odpowiednich narzędzi. Wpływają one na tempo pracy, a także na jakość dopasowania poszczególnych elementów. W jakie więc narzędzia powinniśmy się zaopatrzyć?

Od szczypiec po szlifierkę

Narzędzi do obróbki glazury mamy bardzo wiele. Wszystko zależy więc od naszych potrzeb. Podstawowym sprzętem są bez wątpienia szczypce glazurnicze i nóż szklarski. Przydadzą nam się, gdy obrabiamy nieduże i cienkie płytki. Dzięki nim będziemy mogli dokładnie dopasować kształt elementu. Jeśli płytka nie ułamie się do końca tak jak chcieliśmy, to możemy zawsze wygładzić ją za pomocą pilnika. Innym, bardzo ciekawym rozwiązaniem, jest wykorzystanie szlifierki kątowej. To przykład na to, jak nie wydawać dużych pieniędzy na kolejny sprzęt. Wystarczy, że dokupimy tarczę diamentową i możemy z powodzeniem docinać płytki. Powinniśmy wykorzystywać do tego cienkie, trzymilimetrowe tarcze. Jeśli jeszcze bardziej chcemy poszerzyć możliwości szlifierki, możemy zakupić specjalne przyłącze. Umożliwi ono nam przycinanie, fazowanie i zaokrąglanie brzegów. Dodatkowo przyłącze posiada także specjalny odciąg do pyłów za pomocą odkurzacza.

Ręczna przecinarka do płytek niezawodna w każdej sytuacji

Najchętniej wykorzystywanym przez glazurników narzędziem jest ręczna przecinarka do płytek. Swoją popularność zawdzięcza lekkości, niezawodności oraz niemal całkowitemu braku pylenia. Przecinarka do płytek sprawdzi się w każdym miejscu, nie potrzebuje bowiem zasilania. Mechanizm jej działania jest bardzo prosty. Na początku musimy nakreślić wstępną linię cięcia. Następnie umieszczamy płytkę w maszynce i za pomocą rysika nacinamy ją. Musimy ją dobrze trzymać, by nie doszło do przesunięcia. Kiedy już to zrobimy, wystarczy jednym energicznym ruchem przełamać płytkę. Możliwości maszynki określa maksymalna długość linii cięcia. Standardowo jest to od 40 do 60 cm. Dlatego bez problemu dotniemy na niejpłytki o standardowych wymiarach. Do większych i grubszych natomiast będziemy potrzebowali albo maszynki elektrycznej, albo ręcznej przecinarki o wydłużonej linii cięcia. Maszynka w takiej wersji jest dostępna tutaj. Modele te są konstruowane z myślą o osobach zajmujących się tą pracą na co dzień.

Elektryczna maszynka stołowa do glazury każdego typu

Pomimo ogromnej popularności przecinarek ręcznych, także maszynki elektryczne są chętnie wybierane przez fachowców. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup przecinarki stołowej, w której tarcza chłodzona jest wodą. W ten sposób cały pył powstały podczas cięcia trafia do pojemnika z wodą, który znajduje się tuż pod tarczą. Pamiętajmy, by maszynka miała odpowiednią moc, w przeciwnym razie nie będzie spełniała swojego zadania. Przyjęło się, że powinna ona wynosić 700W. Jeśli jednak planujemy cięcie płytek tarasowych, czy schodowych, dobrze jest wybrać model o mocy nawet 2200W. Na ryku są także dostępne mniejsze maszynki, które bez problemów poradzą sobie z płytkami ceramicznymi. W tym miejscu dowiesz się więcej. Wbrew pozorom to bardzo wszechstronne urządzenie, które umożliwia wykonywanie cięć ukośnych i powtarzalnych. Składany stół sprawia, że jest łatwiejsza w przenoszeniu. To bowiem jedna z wad tego rozwiązania. Maszynki elektryczne stołowe trudno przestawiać, ze względu na ich gabaryty. W dodatku w miejscu pozbawionym dostępu do prądu nie będzie możliwe skorzystanie z niej.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here