Jaką patelnię kupić do naszej kuchni?

0
266

Obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni jest patelnia. Zazwyczaj posiadamy kilka jej rozmiarów i rodzajów, musi być ona przede wszystkim wygodna w użytkowaniu, a jedzenie na niej przygotowane ma być smaczne i zdrowe. Jaką zatem patelnię najlepiej wybrać do swojej kuchni?

Rodzaje patelni kuchennych

Patelnie, ze względu na ich przeznaczenie dzielimy na:

  • Klasyczną – posiada spłaszczone dno i płytkie brzegi, może być wykonana z różnych materiałów, a także mieć różne wymiary. Patelnię klasyczną można śmiało nazwać naczyniem uniwersalnym, usmażymy na niej każdą potrawę i przygotujemy wiele posiłków. Powinna znajdować się na pierwszym miejscu listy niezbędnych naczyń w kuchni.
  • Głęboką – wyglądem przypomina patelnię klasyczną, ma jednak o wiele wyższe brzegi. Świetnie sprawdza się podczas duszenia potraw lub przygotowywania na niej większej ilości produktów. Jednym z rodzajów patelni głębokich jest chiński wok – kształtem przypomina misę i posiada zazwyczaj okrągłe lub lekko spłaszczone dno. Istnieje także patelnia sauté, która jest mniejszym rodzajem patelni głębokich. Ma wysokie ścianki i nieprzywierającą powłokę, dobrze rozprowadza ciepło i można na niej smażyć z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Do grillowania – idealna dla osób, które uwielbiają grilla, lecz nie mają miejsca, by go urządzić. Ta patelnia posiada rowki lub kratkę na dnie, dzięki czemu do smażonego mięsa od dołu dochodzi powietrze. Dzięki temu uzyskamy potrawy wyglądające i smakujące prawie jak te z ogrodowego grilla. Jest to bardzo zdrowy wariant, ponieważ grillowanie wytapia większość tłuszczu z mięsa.
  • Do jajek – posiada specjalne otwory do smażenia jajek.
  • Do naleśników – jest płaska, ma bardzo niskie brzegi, zazwyczaj dołączana jest także specjalna szpatułka do rozprowadzania ciasta na powierzchni patelni.
  • Do ryb – wyglądem przypomina patelnię do grilla, posiada jednak dno dopasowane do kształtu ryby.
  • Do racuchów – ma otwory, które wykorzystujemy do smażenia małych naleśników lub racuchów.

Zwróćmy uwagę na materiał patelni

Niezwykle ważne jest z jakiego tworzywa została wykonana nasza patelnia. Od tego bowiem zależy jakość i smak naszych potraw, a także komfort gotowania.

Bardzo popularne są patelnie aluminiowe, ponieważ dosyć szybko i równomiernie się nagrzewają, są lekkie i w miarę odporne. Musimy jednak wiedzieć, że szybko tracą ciepło, a w wysokich temperaturach wydzielają aluminium, które jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego też takie patelnie pokryte są różnymi powłokami.

Najlepszym rodzajem jest patelnia wykonana z aluminium anodowanego, które jest twardsze od stali i świetnie przewodzi ciepło. Za taką patelnię o średnicy 26 centymetrów zapłacimy około 40 złotych.

Kolejnym rodzajem jest patelnia żeliwna. Uznawane są za najtrwalsze naczynia, można na nich smażyć praktycznie wszystko, nawet w wysokich temperaturach – dobrze utrzymuje ciepło. Żelazo, które jest wydzielanie przez taką patelnię korzystnie wpływa na osoby chorujące na anemię lub choroby serca. Takie naczynie to też dosyć spory wydatek – kosztuje około 200 złotych, jednak jest to zdrowa inwestycja na lata.

Musimy pamiętać, że patelnie żeliwne sporo ważą, trzymajmy je zatem z daleka od dzieci, które mogłyby wyrządzić sobie krzywdę. Jeśli rozgrzewamy taką patelnię najpierw rozprowadźmy tłuszcz, odczekajmy chwilę, a następnie wrzućmy wszystkie składniki.

Wyjątkową trwałością odznaczają się patelnie stalowe, w szczególności gdy są wykonane ze stali nierdzewnej. Ciężko o ich zarysowanie, możemy więc używać podczas smażenia metalowych sztućców. Stal jednak rozprowadza gorzej ciepło, co za tym idzie dosyć długo się rozgrzewa. Średniej wielkości patelnia stalowa to wydatek około 70 złotych.

Jeśli posiadamy patelnię stalową bez powłoki nieprzywierającej musimy ją zahartować. W tym celu napełnijmy ją wodą z obierkami od ziemniaków i gotujmy tak przez 15 minut. Następnie zalejmy naczynie olejem, smażmy przez chwilę i zetrzyjmy tłuszcz ręcznikiem papierowym.

Powłoka patelni kuchennej

Dzięki niej uzyskamy lepszą trwałość oraz możliwość smażenia potraw bez użycia tłuszczu. Wyróżniamy trzy rodzaje powłok:

  • Teflonowa – najbardziej popularna, jest niezwykle praktyczna, dzięki niej nie musimy używać tłuszczu, a składniki nie przywierają do jej powierzchni. Nie możemy jednak używać podczas smażenia metalowych sztućców, które mogłyby zedrzeć powłokę. Mają różną grubość i mogą mieć kilka warstw, upewnijmy się, że wybrana przez nas patelnia posiada oryginalną powłokę, a nie imitację teflonu, która szybko ulegnie zniszczeniu.
  • Tytanowa – bardzo wytrzymała i odporna na zarysowania, jedzenie nie przywiera do jej powierzchni, często dodawane są do powłok tytanowych elementy ceramiki, dzięki czemu powierzchnia patelni jest bardziej śliska i nieprzywierająca.
  • Ceramiczna – zyskuje coraz większe grono zwolenników, równomiernie się rozgrzewa, przez co nie tworzą się na patelni zimne i ciepłe punkty. Powłoka ta jest śliska, przez co składniki także nie przywierają do powierzchni. Oryginalna powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania.
[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here