Candy bar – hit współczesnych przyjęć

0
63

Planując przyjęcia urodzinowe, zaręczynowe czy wesela szukamy czegoś oryginalnego, co na długo zapadnie w pamięć naszych gości i właśnie jedna z takich atrakcji może być candy bar. Jest to idealne rozwiązanie, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Jak idealnie zaplanować candy bar

Słodki stół, czyli candy bar to nie tylko ciasta i słodkości, ale również kolory, niestandardowebksztalty słodyczy oraz ciekawa aranżacja, która może nawiązywać do motywu przewodniego przyjęcia. Jest obecnie bardzo popularny na weselach. Bardzo istotne jest nie tylko to, co podamy, ale przede wszystkim – jak podamy.

Decydując się na candy bar należy zwrócić szczególną uwagę na sposób rozstawienia słodkości. Trzeba zadbać przede szybkim o to, aby słodki kącik wypełniony był po brzegi, a przynajmniej powinien sprawiać takie wrażenie. Jeśli chodzi o rozmieszczenie naczyń, powinno być jak najbardziej ścisłe i symetryczne, czyli najmniejsze talerzyki i miseczki na początku stołu, średnie w środki i największe na końcu. Dzięki temu nasz candy bar będzie wyglądał na uporządkowany i bogato zapełniony.

Ciasta i słodkości na candy barze

To najprzyjemniejsza i najpyszniejsza część podczas planowania naszego słodkiego stołu.  Mamy możliwość umieszczania na nim przeróżnych ciast, ciasteczek czy czekoladek. Wszystko tutaj zależy od naszej pomysłowości oraz od budżetu, jaki chcemy na wyposażenie candy baru przeznaczyć.

Przygotowując candy bar możemy wykorzystać takie słodkości jak muffinki, praliny, makaroniki, koktajle, minitorciki, lemoniady, bezy, pianki, lizaki, deserki w minikubeczkach. Jak widać wybór jest ogromny. Bardzo ważne jest, aby odpowiednio wyeksponować różne słodkości. Niewielkie desery dobrze  będą się prezentować na płaskich talerzach i półmiskach, poukładane równo obok siebie w ładne kompozycje. Muffinki i babeczki powinny być umieszczone na paterach oraz piętrowych etażerkach. Warto słodycze w ten sam sposób ułożyć na kilku talerzach, co sprawi wrażenie porządku panującego na stole. Większe wazy oraz słoje można wypełnić cukierkami, owocami, pralinami czy piankami. Natomiast galaretki, musy oraz desery na bazie kremu czy bitej śmietany powinny być od razu podzielone na porcje, podane w małych miseczkach lub pucharkach.

Dekoracje słodkiego stolu

Ważnym elementem jest również odpowiednie  udekorowane candy baru. Wystrój powinien być spójny z kolorami, motywami oraz aranżacja sali. Jako ozdobne elementy można wykorzystać sweterki, słomki do napojów, patyczki do cake popsów oraz przeróżne dekoracje na patyczkach, które można wbić w deser. Na candy barze powinny pojawić się kwiaty oraz balony i girlandy nawiązuje do okazji. Należy pamiętać aby motyw przewodni candy baru był przemyślany i całość była spójna.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here