Brytfanna – naczynie, które wróciło do łask

0
108

Niegdyś brytfanny były wykorzystywane przez babcie w czasie świąt, gdy piekły dla całej rodziny ogromną kaczkę bądź gdy przyrządzały dużą pieczeń z wieprzowiny. Wielkie garnki nie przyjęły się w dzisiejszych, znacznie mniejszych kuchniach, dlatego wiele pań domu przez lata rezygnowało z brytfanny na rzecz mniejszych naczyń żaroodpornych bądź garnków. Niestety, smak potraw z innych naczyń jest zupełnie odmienny od tego, jaki zna się z obiadów u babci. Stąd producenci brytfann znaleźli kompromis – stworzyli znacznie mniejsze naczynia, które pasują do obecnych piekarników i kuchenek.

Przywrócić smak dzieciństwa!

Żeliwna brytfanna nagrzewa się w zupełnie inny sposób niż reszta naczyń do gotowania. Dzięki temu potrawy nabierają głębokiego smaku i aromatu, a mięsa stają się soczyste i kruche. Pyszne pieczenie z wieprzowiny czy aromatyczny indyk na Boże Narodzenie są zasługą tego, że żeliwo pozwala skrócić czas pieczenia oraz zachować nawet do 30 procent więcej wody znajdującej się w jedzeniu.

Brytfanny są ponadto uniwersalne. Kojarzy się je głównie z pieczeniem, jednak bez przeszkód można wykorzystywać je do gotowania, duszenia, czy nawet smażenia. Jedno naczynie może zastąpić więc garnek, rondel i głęboką patelnię, stając się jednocześnie ulubionym naczyniem do gotowania dla całej rodziny. Brytfannę warto wyposażyć w pokrywkę, która przyda się, gdy zechce się przygotować wyśmienitą potrawkę lub gulasz. Co ważne, z brytfanny mogą korzystać zarówno osoby jedzące mięso, jak i wegetarianie oraz weganie – warzywa przygotowane w jej wnętrzu zachwycają smakiem i nigdy nie są rozgotowane.

Co wyróżnia brytfanny żeliwne?

W sklepach można znaleźć brytfanny wykonane z wielu różnych materiałów, jednak kucharze i restauratorzy polecają przede wszystkim te, które wykonano z żeliwa. Żeliwo jest pokryte nieprzywierającą powłoką, dzięki której naczynie może służyć do gotowania dietetycznych, pozbawionych tłuszczu potraw. Ponadto powłoka zabezpiecza przed przypalaniem jedzenia, co ułatwia czyszczenie brytfanny.

Żeliwo utrzymuje długo ciepło, co powoduje, że brytfanna z niego wykonana może być wykorzystywana do podawania potraw bezpośrednio na stół. Jednogarnkowe danie czy gulasz mogą stać na stole nawet przez godzinę, a posiłek wciąż będzie ciepły. Co więcej, krótszy czas gotowania w żeliwnej brytfannie podnosi wartości odżywcze dania – zawiera ono więcej witamin i minerałów, jakie są tracone w przypadku długiej obróbki termicznej warzyw, mięs czy owoców.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here